Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης Comenius στο Γενικό Λύκειο Νέας Αρτάκης

Το Γενικό Λύκειο Νέας Αρτάκης, για πρώτη φορά συμμετέχει σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχορηγούμενο από την Ε.Ε. μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η θέληση του Δ/ντη και των εκπ/κων του σχολείου να αναβαθμίσουν την παρεχόμενη εκπ/ση, να μειώσουν πιθανά φαινόμενα εσωστρέφειας, να βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να τελειοποιήσουν την ικανότητά τους σε ξένες γλώσσες αλλά και να τους κινήσουν το ενδιαφέρον για το σχολείο και τη μάθηση, είχε σαν αποτέλεσμα το Λύκειό μας να καταθέσει αίτηση ως Συντονιστικό σχολείο, για την υλοποίηση προγράμματος Comenius διετούς διάρκειας, με τη συνεργασία άλλων 7 σχολείων από 6 διαφορετικές χώρες. Οι εταίροι μας στο πρόγραμμα έρχονται από τη Φιλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία (2 σχολεία) και την Ισπανία.


Το σχολικό σχέδιο Δια Βίου Μάθησης Comenius –όπως είναι η επίσημη ονομασία του – που υλοποιείται στο σχολείο μας, υπό την αιγίδα και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- έχει θέμα τον σχολικό και επαγγελματικό προσανατολισμό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώντας μεγάλης σημασίας το σωστό σχολικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών -σε μια κοινωνία καθαρά ανταγωνιστική που προσφέρει όμως πολλές ευκαιρίες ειδίκευσης και εξειδίκευσης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων- ευελπιστούμε να δώσουμε στους μαθητές μας την ευκαιρία, μέσα από τις δραστηριότητες του σχεδίου Comenius να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Επίσης, θεωρούμε ότι η επαφή με άλλους πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες άλλα εκπ/κα συστήματα και κοινωνικά περιβάλλοντα θα βοηθήσει τα παιδιά μας να μειώσουν εσωστρεφείς συμπεριφορές, να αποβάλουν αισθήματα ξενοφοβίας και να εφοδιαστούν με γνώσεις και προσόντα που θα τα καταστήσουν ενεργούς ευρωπαίους πολίτες.


Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου Δια Βίου Μάθησης Comenius που υλοποιεί και συντονίζει το Λύκειό μας, υποδεχτήκαμε στη χώρα μας 22 εκπαιδευτικούς των σχολείων με τα οποία συνεργαζόμαστε στο σχέδιο. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας για 7 μέρες στη διάρκεια των οποίων εργαστήκαμε προκειμένου να θέσουμε τα θεμέλια της διετούς συνεργασίας μας, αλλά και πραγματοποιήσαμε επισκέψεις προκειμένου να τους γνωρίσουμε τις ομορφιές της χώρας μας.


Αρωγός στην προσπάθεια του σχολείου μας να προσφέρει την καλύτερη δυνατόν φιλοξενία ήταν ο Δήμος Νέας Αρτάκης. Ο Δήμαρχος της πόλης κύριος Πρατσόλης Αναστάσιος υποδέχτηκε επισήμως τις αποστολές των ευρωπαίων εκπ/κών στο Δημαρχείο της πόλης και παρέθεσε δείπνο προς τιμή τους στο οποίο παρευρέθησαν και εκπ/κοι του σχολείου μας και στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές μας παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου της ΔΕΠΑΝΑ κου Γιαννακάρα Θοδωρή.


Επίσης, χορηγοί του σχολείου μας στην οργάνωση της φιλοξενίας των ευρωπαίων εταίρων ήταν και οι εταιρείες «Κελαϊδίτης Α.Ε.» και «Μαζαράκης ΑΒΕΕ & Κελαϊδίτης ΕΠΕ».


Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση των δραστηριοτήτων του σχεδίου από τους μαθητές αλλά και η πραγματοποίηση επισκέψεων εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών του σχολείου μας στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Φιλανδία στη διάρκεια των δύο χρόνων του σχολικού σχεδίου.


Μια ευρωπαϊκή «περιπέτεια» ξεκινά για το Λύκειο Νέας Αρτάκης με πολλές προοπτικές και συγκινήσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Ο Διευθυντής Θεόδωρος Δρεμέτσικας


Οι Εκπαιδευτικοί του Λυκείου


Επιστροφή στον Τύπο